Exkurze v SOU v  Hostinném

Dne 18. 10. 2017 navštívila Spirála SOU v Hostinném, kde se připravují osoby se zdravotním postižením na svoje budoucí povolání. Klienti Spirály nemají příliš možností vyzkoušet si opravdovou řemeslnou práci, a tak bylo cílem dnešní exkurze nahlédnout do práce truhláře. Na exkurzi se přihlásili dva muži, kterých se ujal zkušený mistr výcviku, a zadáním jejich dvouhodinové činnosti bylo vyrobit dřevěnou krabičku. Tato výroba zahrnovala přesné vyměření materiálu, jeho upevnění do svěráku, odříznutí jednotlivých dílů a jejich spojení. Krabička byla spojena dohromady hřebíky, takže klienti museli dobře zatlouci poměrně velké množství hřebíků, což se samozřejmě neobešlo bez jejich ohnutí a jiných drobných chybiček. Podle rad mistra výcviku a s jeho pomocí se však podařilo krabičky zdárně vyrobit a klienti si je pak mohli odnést jako dárek pro své blízké nebo si je nechat pro svoji potřebu. Klienti nikdy neměli možnost truhlářskou práci vyzkoušet, a tak byli velice pyšní na to, že dokázali u práce trpělivě vydržet, nezranit se a dílo dokončit.